ponedjeljak, 14. listopada 2013.

BUREK DOMA, ISTI KAO VANI..BRZO JEDNOSTAVNO!!!



Kako u ove jesenske, da ne kažemo skoro zimske dane ne pomisliti ponekad na neki od tradicionalnih balkanskih fast food zalogaja koji vas mame iz izloga tzv "Zdravljaka", misao leti prema...bureku. No mnogi se ustručavaju od same primisli da naprave sami burek kod kuce, jer ima nekoliko standardnih prepreka na tom putu..prva je kako izraditi i razviti tijesto, druga kakav sadržaj staviti unutra, kako sve to skupa učiniti s kupovnim korama, a da liči ukusom i izgledom kao burek kod lokalnog prodavača??? E pa da bi prosječan, recimo muškarac, koji nema vremena, nema preveliko znanje u kuhinji, no ipak ima osnove, ali i jaku volju, evo kako spraviti burek s mesom koji će biti još i bolji od onog što ga kupujete, a bez vještina izrade tijesta i slično. Ne vjerujete? Nema brige, evo nekoliko trikova za izradu bureka s mesom, za mali novac od  sastojaka koji su vam u svakoj trgovini na dohvat ruke, a sve u gabaritima cijene do maksimalno vjerovali, ili ne više od 60 do 70 kn za cijelu tepsiju, dakle ukupno 6 velikih, odnosno 8 srednje velikih komada bureka!!!

sastojci potrebni za pripravljanje bureka;
2 paketa kora za savijače bilo kojeg proizvođača
paket miješanog mljevenog mesa cca 650g
dvije do tri srednje glavice crvenog luka
ulje, papar crni, sol, jedna žlica vegete


PRIPREMA SMJESE
što sitnije isjeckati crveni luk, te ga rukom promješati s mljevenim mesom, dodati papar po želji, na navedenu količinu cca tri do četiri kavene žličice, soli također prema želji, te žlicu vegete, nikako ne dovadati u smjesu, jaja, papriku, ili nešto treće. -Dobro promješati ovu smjesu u nju dodati oko pola dcl jestivog ulja, pospremiti smjesu u zatvorenu posudu te ostaviti u frižideru nekoliko sati, najbolje smjesu napraviti dan ranije.

PRIPREMA KORA I IZRADA

na dno tepsije (okrugle), posuti malo ulja, staviti najmanje dvije kore na dno, ponovo par kapi prosuti po tijestu, a masu za punjenje koju set izvadili iz hladnjaka, promješati dobro , te u nju uz miješanje doliti 1,5 dcl mlake vode, smjesu neravnomjerno razbacati po tijestu, na to staviti opet dvije kore, opet ponoviti postupak i tako sve dok imate kora. Nakon toga rubove kora prstima umetnuti uz rubove, te tako zatvoriti burek.
Tajna svih tajni jest sljedeće, prije stavljanja ovako pripremljenog bureka u pećnicu, napraviti sljedeću smjesu od 1dcl tekućeg jogurta, 2 dcl tople vode, 1 žlićicom soli, te malo papra, tako pripremljenu tekućino pažljivo uliti uz rubove , te po cijeloj površini bureka, te ag ostaviti desetak minuta kako bi kore upile tekućinu (na ovaj način postižete sočnost kora i teksturu tijesta vrlo sličnu domaćim, ručno razvijenim korama). Burek pečete u pečnici, na temperaturi od oko 180 stupnjeva između 35 i 45 minuta, tijekom pečenja najmanje jednom burek prelijete s još malo mješavine jogurta vode, ulja i soli. Na koncu pustiti da se zapeče te dobije koricu.
Na kraju burek režete na trokute, veće, 6 komada, ili manje 8 komada. Ovaj recept iako nema puno veze s originalnim bosanskim burekom, donosi vam burek na kakav ste navikli u Zdravljacima, s tim što je daleko uskusniji i bogatiji, no teksturom, izgledom..nećete sami vjerovati, a pogotovo vaši gosti kako ste sami autor ovog jela.Ukoliko izbacimo vrijeme koje smjesa mesa miruje u hladnjaku, za pripremu i pečenje cijele tepsije bureka s mesom potrebno vam je jedva 45 minuta do maksimalno 1 sat! Količina je dovoljna za 6 do 8 osoba!



+

Nema komentara:

Objavi komentar