četvrtak, 7. studenoga 2013.

MARTINJE UZ :ZIMSKO KUPUSOVO VESELJE



Martinje je jedan od naših najomiljenijih dana koje obilježava kombinacija starih običaja, dobrih vina i još bolje, uglavnom, tradicionalne hrane. Danas nećemo toliko o samom Martinju kao običaju krštenja mošta u vino, već malo o kulinarskom aspektu, koji je itekako važan. Od jela koje se vole posluživati na Martinjskim feštama, tu je pečena patka, ili guska s mlincima,  kuhani buncek i domaće češnjovke sa kiselim kupusom, žganci,, domaće kokošje juhe s domaćim rezancima, bijeli žganci s prženim lukom i špekom, zapečeni slani , ili slatki štrukli, gibanice..veliki izbor, tradicionalnih, međutim i vrlo kaloričnih jela, bogatih svim mogućim grupama sastojaka, od ugljikohidrata, masti, bjelančevina, a kad tome dodamo litre domaćih starih i mladih vina, gemišta, dobijamo vrlo po veselje sjajnih, a zdravlje ubitačnih kombinacija, no tu je obvezno i glazba, ples, pjesma..i nekako se sve to preživi, pogotovo ukoliko ipak imate mjere i karaktera, te naposljetku, ne krenete s Martinjskih večeri kući automobilom, kao vozač naravno.


 Ukoliko ste odlučili pozvati prijatelje kod kuće, budući nitko nema niti klet , niti poziv za proslavu, a ne želi na organizirana Martinja po kafićima, te još k tome želite uz dobro vino, pojesti nešto s daškom tradicije i starine, evo vam jedan zgodan recept za ove sada već hladnije dane, naše, Zimsko kupusovo veselje





sastojci:
3/4, grubo narezanog kiselog kupusa
500 grama junetine, ili svinjetine od buta
200 g mesnate slanine
150 g suhih kostiju, ili prsnih vršaka
biber u zrnu
lovorov list, malo vegete,
1dcl bijelog vina
3 režnja češnjaka
3 srednja krumpira izrezana na kockice
1 veća mrkva
1 velika žlica slatke mljevene crvene paprike



Priprema
u veću i dublju posudu, ili lonac, na sasvim malo ulja, ili svinjske masti prepržite kratko mrkvu, sjeckanu slaninu i češnjak, zatim dodajte meso narezano za kockice, nešto sitnije no za gulaš, kada meso dobije boju dodajte začine, osim paprike, te još malo pirjajte uz dolijevanje malo vode. Dodajte krumpir narezan na kockice, suho meso, te rezani , kiseli kupus, dolijte vodu taman da dopuni masu, ali ne i prekrije. -Na kraju ulijte pola kolicine vina, dodajte biber u zrnu, te na koncu na vrh dodajte slatku mljevenu papriku i naravno lovorov list, poklopite i kuhajte na laganoj vatri uz povremeno mješanje i dolijevanje vode, negdje oko sat i dvadeset minuta, dok meso i krumpir potpuno ne omekšaju, a suho meso se počne odvajati od kostiju.-Na koncu dolijte ostatak vina, te bez poklopca pirjajte jelo još nekih 15-tak minuta.
Ovo jelo možete kombinirati s domaćim njokama, trgancima, ali poslužiti i uz kukuruzne žgance, i domaći kruh iz krušne peći. Vjerujte uz malo pažnje ovo jelo, može napraviti i potpuni početnik.

Nema komentara:

Objavi komentar