srijeda, 2. studenoga 2016.

SARMA; ZIMSKA KRALJICA




I čim je pao prvi mraz, zapuhao sjeverac, došlo i vrijeme pečenih kestna, jesenskih plodova i….sarme! Ovo tradicionalno jelo sa širih prostora, te njegova domaća izvedenica, ne samo da je jedno od onih koje gotovo svi obožavaju, ima visoku nutritivnu vrijednost, već uopće nije teško za pripremiti, kako mnogi misle.Mada postoji niz varijanti ovog slasnog jela, kao i dodataka, jedan od osnovnih recepata za “kraljicu zime” , barem kada je o jelu riječ, a stim bi se mnogi složili, mogu napraviti i početnici.
Evo i jednog našeg recepta za sarmu koja je neodoljiva, nema zaprški, jaja, niti ikakvih dodatnih sastojaka, a napraviti ju zaista može svatko!
SARMA “STARE ŠKOLE”
1,5 KG mljevenog mesa miješanog (junetina i svinjetina u omjeru 50/50)
1 i pol šalica riže
sol, papar, vegeta, malo luka u granulama, lovorov list i mljevena paprika
glavica kiselog kupusa
domaća dimljena, suha slanina (mesnata), te kožice od slanine
PRIPREMA
meso dobro pomješati sa solju, paprom, malo vegete, granuliranim lukom
(začine dodati po volji u malo jačoj količini, a smjesu probavati kod mješanja, kao za kobasice)
Smjesi dodati rižu i dobro promješati.
Puniti listove kupusa smjesnom mesa i riže
Na dno većeg lonca poslagati prvi red sarmi, na njih dodati rezanog kiselog kupusa, te komadiće slanine, nakon toga opet poslagati sarme i tako redom dok imate materijala.
Tako pripremljenu sarmu pokriti s još malo kiselog kupusa, narezanog, te slaninom, a potom pažljivo ulijevati hladnu vodu u lonac dok ne prekrije gornji dio sastojaka. Potom staviti na vrh dvije jušne žlice slatke mljevene paprike, dva do tri režnja češnjaka, koji ste nožem zarezali, te dva do tri lista lovora!
Staviti na laganu vatru i kuhati najmanje 3,5 sata! I to je sve , tijekom kuhanja možete dodati vode ukoliko bude potrebno.
Uz ovaj recept najbolje se služi pire krumpir, nije potrebno ništa drugo, osim strpljenja i duuugog , kuhanja na laganoj vatri i kraljica zime je tu!

Nema komentara:

Objavi komentar